Republički, pokrajinski i lokalni izbori u Smederevu i Velikoj Plani

SMEDEREVO/VELIKA PLANA, 16. decembar 2023 – Na 78 biračkih mesta u Smederevu i 47 u Velikoj Plani birači će sutra moći da glasaju za izbor narodnih poslanika u Skupštini Srbije, ali i da se opredele za jednu od devet izbornih lista za izbor odbornika u Skupštini grada Smedereva i sedam izbornih lista za izbor odbornika u Skupštini opštine Velika Plana, a u Kovinu nema glasanja za lokalne, ali zato ima za pokrajinske izbore.

Biračka mesta se otvaraju u 7 časova i zatvaraju u 20 sati. Glasački listić na izborima za narodne poslanike biće svetlo kajsija boje, a za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Smedereva biće roze boje.

Ukupan broj birača u Smederevu je 94.958, u Velikoj Plani 35.535, a u Republici Srbiji, na dan 1. decembar 2023. Godine, kako je objavljeno, ukupno ih je 6.500.165.

Narodni poslanici se biraju u Republici Srbiji kao jednoj izbornoj jedinici, glasanjem za izbornu listu kandidata za narodne poslanike uz primenu proporcionalnog izbornog sistema. To zapravo znači da se poslanički mandati raspodeljuju izbornim listama srazmerno broju dobijenih glasova, a broj mandata koji pripada izbornim listama utvrđuje se primenom sistema najvećeg količnika.

Izbore sprovode Republička izborna komisija, lokalne izborne komisije i birački odbori.

Ostvarivanje izbornog prava je apsolutno slobodno. To znači da je svaki birač slobodan da odluči hoće li glasati i kako će glasati. Stoga, niko nema pravo da sprečava ili primorava birača da glasa, da ga poziva na odgovornost zbog toga što je glasao ili što nije glasao i da od njega traži da se izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao, podseća Republička izborna komisija.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!